Betaalbare elektriciteit voor iedereen
Energieopslag speelt een cruciale rol in het verlagen van de energiekosten voor consumenten doordat het bijdraagt aan een beter gebalanceerd energienet. In Nederland is netbeheerder TenneT verantwoordelijk voor het in evenwicht houden van vraag en aanbod op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt via verschillende virtuele markten, waar de prijzen van elektriciteit worden bepaald. Een deel van de elektriciteit wordt verhandeld op lange termijnmarkten, waar onder andere grote industriële spelers en energieleveranciers actief zijn. Hier worden vaak al maanden van tevoren vaste prijzen voor levering afgesproken.
Toch kan het voorkomen dat vraag en aanbod van elektriciteit vlak voor levering afwijken van de verwachtingen. Hiervoor zijn onbalans markten opgezet, waar elektriciteit op korte termijn wordt verhandeld. De prijzen op deze markten kunnen sterk fluctueren, afhankelijk van de actuele vraag en het aanbod. De prijs van elektriciteit is afhankelijk van een aantal factoren. Één van deze factoren is de mate van netstabilisatie: Hoe stabieler het net, hoe minder stabilisatiediensten er benodigd zijn. Daarnaast worden de kosten voor netgebruik beïnvloed door de capaciteit en stabiliteit van het net. Wanneer er minder behoefte is aan uitbreiding van capaciteit door een stabiel en efficiënt net, dalen de netbeheerkosten. Dit leidt uiteindelijk tot lagere kosten voor alle netgebruikers, inclusief consumenten.
Energieopslag maakt het mogelijk om vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen, waardoor hoge kosten voor onbalans kunnen worden vermeden en het elektriciteitsnet stabieler en voorspelbaarder wordt. Uit onderzoek van Kalavasta, in opdracht van Storage NL, blijkt dat energieopslag kan zorgen voor een jaarlijkse besparing van maar liefst €300 miljoen. Dit toont aan hoe belangrijk opslag is voor het verlagen van energiekosten en het efficiënter maken van ons elektriciteitssysteem.