CO2 Reductie
Door ondertekening van het klimaatakkoord heeft de Nederlandse overheid zich toegelegd op het sterk reduceren van broeikasgassen om de opwarming van de aarde te beperken. Één van die broeikasgassen is CO2, die vrijkomt bij verbranding van koolstofrijke brandstoffen. Duurzame elektrische opwekinstallaties zoals zonne -en windparken kennen geen CO2 uitstoot bij de opwek van elektriciteit en kunnen daarmee de totale hoeveelheid CO2 uitstoot in de elektriciteitsmix reduceren. Deze energiebronnen zijn echter t.o.v. CO2-emissie rijke opwekkers zoals gas -en kolencentrales afhankelijk van weersomstandigheden zoals zon en wind voor de opwek van elektriciteit.
Het is cruciaal dat in het Nederlandse elektriciteitsnet te allen tijde de vraag en het aanbod van elektriciteit in balans is om onbalansproblematiek te vermijden. Bij een sterke wind of hoge zonnen intensiteit kan er een overschot aan duurzame elektriciteit ontstaan indien de vraag achter blijft bij het aanbod. Op andere momenten kan er een sterke vraag zijn naar elektriciteit terwijl duurzame bronnen door een gebrek aan wind en zon niet kunnen leveren. In deze gevallen worden in de regel vervuilende gas -of kolencentrales ingezet om snel het aanbod elektriciteit te vergoten.
De vraag naar elektriciteit is nu eenmaal niet één op één aan te passen aan de weersomstandigheden. Om de hoeveelheid duurzame elektriciteit zo goed mogelijk te benutten en het aandeel emissierijke elektriciteit te beperken is GridStabilizer overtuigd dat energieopslagsystemen een onmisbare functie vervullen in het energienet van de toekomst!
Daarom is de opslag van elektriciteit cruciaal in het energienet van de toekomst om de hoeveelheid duurzame elektriciteit optimaal te benutten en het aandeel emissierijke elektriciteit te beperken. Onderzoek van Kalavasta in opdracht van Storage NL heeft uitgewezen dat opslag van elektriciteit er toe kan leiden dat 2.5 TWh aan duurzame elektriciteit nuttig kan worden gebruikt. Dit kan leiden tot een CO2 reductie van 0.5Mton CO2 per jaar!