Een gebalanceerd energienet
Een goed functionerend elektriciteitsnet is cruciaal voor goed functioneren van onze samenleving. Cruciale onderdelen zoals onderwijs, de zorg en de industrie kunnen niet zonder een stabiel en betrouwbaar net. De toename van duurzame energiebronnen is cruciaal voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, echter kan dit gepaard gaan met netcongestieproblematiek.
In tijden van hoge elektriciteitsproductie, zoals op een zonnige zomerdag met volop zonne-energie, kan het aanbod het verbruik overschrijden, wat leidt tot spanning- en frequentieverhogingen. Om veiligheidsredenen kunnen stroominstallaties dan automatisch worden uitgeschakeld. Omgekeerd kan een gelijktijdige piekvraag, zoals bij het laden van elektrische auto’s, leiden tot een te lage spanning en frequentie, wat tot stroomuitval kan leiden. Beide scenario’s maken duidelijk hoe kwetsbaar ons elektriciteitsnet is en benadrukken het belang van balans in ons elektriciteitsnet.
Netbeheerders zoals TenneT, Enexis en Stedin spelen een sleutelrol in het beheersen van deze uitdagingen en zorgen voor een gebalanceerd elektriciteitsnet op hoge en middenspanningsniveaus. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat de netfrequentie en spanningen in Nederland binnen de operationele systeemgrenzen blijft. Als deze frequentie of de spanning te ver afwijkt, kan dit leiden tot schade aan zowel het netwerk als aangesloten apparatuur. Dit kan resulteren in het niet functioneren van diensten waar wij als samenleving op rekenen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen met levensreddende apparatuur, het openbaar vervoer of onze telecommunicatie.
Energieopslag draagt bij aan het oplossen van netcongestieproblemen. Door overtollige duurzame energie, opgewekt op piekmomenten, op te slaan en in te zetten wanneer de vraag hoog is, kunnen we onbalans verminderen. Door het huidige energienet slimmer te gebruiken en onbalans te verminderen is er meer vrije ruimte op het energienet. Daarmee kan er meer elektriciteit worden gebruikt zonder de huidige aansluitingen te verzwaren. Het inzetten van energieopslag helpt zo niet alleen om het elektriciteitsnet efficiënt en stabiel te houden, maar ook om de continuïteit van cruciale maatschappelijke functies te waarborgen en Nederland te kunnen faciliteren in een sterkere vraag naar elektricteit!